Acidul gras omega-3 este o grăsime sănătoasă. Considerat un acid gras esențial, corpul uman nu poate să producă singur această grăsime și trebuie să fie consumat prin alimentație pentru a ne bucura de beneficiile sale pentru sănătate. EPA, DHA și ALA sunt cei mai importanți acizi omega-3. S-a dovedit științific că DHA este esențial pentru buna funcționare a creierului și pentru vedere. EPA și DHA sunt benefice pentru sănătatea inimii, în timp ce ALA ajută la menținerea unui nivel sănătos de colesterol în sânge.
De obicei, omega-3 nu este consumat în cantitățile necesare. Cele mai bogate surse de omega-3 sunt peștele, în special peștele de mare gras, precum somonul, tonul, halibutul, macroul și sardinele. Peștele reprezintă o parte importantă a alimentației, datorită conținutului său semnificativ de vitamina D. Cele mai bogate surse vegetale de omega-3 sunt semințele de chia, semințele de in, uleiul de in, semințele de cânepă, uleiul de cânepă și nucile. Printre alte surse se numără canola și uleiul de soia care reprezintă și o sursă bogată de lecitină și acid linoleic.
Uleiul de in are cea mai mare concentrație de omega-3 dintre toate uleiurile. Acizii omega-3 reprezintă aproximativ 50% din conținutul de ulei al semințelor de in. Corpul nostru poate să absoarbă mai bine elementele nutritive dacă semințele sunt sfărâmate chiar înainte de a fi mâncate. Ar trebui întotdeauna să le măcinați imediat înainte de consum, deoarece după doar o jumătate de oră, valoarea lor nutritivă se pierde. Uleiul de in ar trebui să fie păstrat în frigider pentru a-l proteja de deteriorarea cauzată de oxigen. De asemenea, nu uitați că acizii esențiali omega-3 din uleiul de in vor fi distruși de căldură - este important să nu încălziți acest ulei. Dacă doriți să adăugați uleiul de in în dieta dumneavoastră, încercați să puneți o linguriță de ulei de in într-o băutură de tip smoothie sau să înlocuiți uleiul de măsline și să îl folosiți într-o salată - are un delicios gust de nuci
Semințele de chia reprezintă o altă sursă excelentă de acizi grași omega-3, bogate și în antioxidanți; în plus, asigură organismului fibrele, fierul și calciul necesare. Semințele de chia ar trebui să fie adăugate la alt aliment sau înmuiate înainte de a fi mâncate. În dieta vegană, chia înmuiată în apă poate să înlocuiască ouăle la coacere. Cel mai bine sunt combinate cu lactatele, precum cașul sau iaurtul; puteți să le adăugați la terci, smoothie sau în pâine, brioșe sau napolitane.
Iată câteva rețete ușoare care vă vor ajuta să includeți chia și uleiul de in în dieta dumneavoastră. Chia este excelentă pentru un mic dejun sănătos.
Budincă de chia cu lapte de cocos (4 porții)
Semințele de chia au un gust excelent în combinație cu laptele de cocos. Încercați această budincă simplă cu unul dintre fructele dumneavoastră favorite.
Amestecați ¼ cană de semințe de chia cu 1 cană de lapte de cocos. Puteți să puneți în 4 recipiente mici sau într-unul singur. Acoperiți și lăsați semințele să se înmoaie peste noapte. Dimineața, adăugați fructul tăiat în bucățele mici și câteva nuci tăiate sau puțin granola. Pentru versiunea thailandeză, adăugați un mango copt și fulgi de cocos prăjiți.
Gem de zmeură și chia
Combinați ⅓ cană de suc de portocale proaspăt stors și 3 linguri de semințe de chia într-un blender. Lăsați amestecul la înmuiat timp de 10 minute. Adăugați 2½ căni de zmeură (sau alte fructe de pădure proaspete) și 3 - 4 linguri de nectar de agave. Amestecați până când aproape că se omogenizează. Pentru depozitare, transferați gemul într-un recipient etanș și păstrați la frigider pentru maximum zece zile.
Smoothie cu piersici, spanac și chia (2 porții)
Amestecați până la omogenizare 1½ căni de piersici congelate, 1 cană de suc de mere, ½ cană de apă, 2 linguri de semințe de chia și 1½ căni de frunze de spanac tânăr.
Smoothie cu afine și banane (1 porție)
Amestecați 2 lingurițe de semințe de chia, ½ cană de afine proaspete, ½ banană, ½ cană de iaurt grecesc și 1 cană de ceai verde răcit.
Seara, bucurați-vă de o salată sănătoasă bogată în omega-3 sau pur și simplu înlocuiți uleiul de măsline cu acest dressing cu ulei de in (are cel mai bun gust cu salată Romaine amestecată cu verdețuri cu frunze de culoare închisă) sau de o pastă fantastică și benefică de in pe pâine din făină de secară integrală.
Salată de pui cu ulei de in (4 porții)
Preîncălziți cuptorul la 250 de grade. Prăjiți 2 căni de nuci până când sunt crocante și miros plăcut, adică aproximativ 10 minute. Atunci când sunt suficient de reci pentru a putea fi manevrate, tăiați-le în bucăți mari și puneți-le deoparte.
Într-un castron mare, bateți împreună 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de ulei de in, 3 linguri de oțet de mere, 1 linguriță de miere și 2 linguri de apă; asezonați cu sare și piper. Adăugați 2 mere Granny Smith, curățate și tăiate în bucăți mici, 1/2 cană de merișoare uscate, 2 tulpini de țelină tăiate subțiri, 1/2 de ceapă roșie tăiată fin și 3 căni de carne fără piele de pui la rotisor. Împărțiți la 4 farfurii și presărați nuci.
Salată ușoară de cicoare
Amestecați 2 flori de cicoare tăiate în bucăți mici cu semințe de la 1 rodie, 100 g de brânză Feta, 2 linguri de ulei de in și un vârf de sare. Puteți să presărați nuci prăjite pentru o porție suplimentară de omega-3. Consumați-o ca garnitură cu carne sau cu chifle din făină integrală ca o masă lejeră. Cicoarea are un gust bun și cu portocale.
Dressing cu ulei de in
Amestecați 1/4 cană de ulei de in, 1/4 cană de ulei de măsline extravirgin, 1/4 cană de oțet balsamic, 2 linguri de sirop de arțar, 1 lingură de muștar Dijon și 1 cățel de usturoi tocat.
Adăugați sare de Himalaya și piper.
Pastă bogată în omega-3
Amestecați 1 avocado, 2 ouă fierte tari, 100 g cremă de brânză, 2 linguri de ulei de in și 2 linguri de semințe de in măcinate. Adăugați sare după gust și consumați cu pâine din făină de secară integrală.