Cea mai sănătoasă cină: peștele la aburi rapid și ușor (rețete ușoare)
Probabil că știți deja că ar trebui să mâncați pește de două sau trei ori pe săptămână. Peștele are o carne slabă, este o sursă sănătoasă de proteine - iar cel mai gras, precum somonul, macroul, păstrăvul sau sardinele - oferă acizii grași omega-3 (DHA și EPA) atât de sănătoși pentru inimă și creier.
Pentru a fi bun atât pentru dumneavoastră, cât și pentru planetă, peștele trebuie să aibă niveluri reduse de mercur și să aibă un conținut ridicat de acizi grași omega-3 atât de buni pentru sănătate. Cinci dintre cele mai sănătoase alegeri pe care le puteți face sunt: macroul de Atlantic, somonul coho de apă dulce, sardinele de Pacific (micile sardine conțin mai mulți acizi omega-3 decât somonul, tonul sau aproape orice alt aliment și reprezintă unul din puținele alimente care în mod natural au un conținut ridicat de vitamina D), somonul, de preferat sălbatic și din Alaska și, de asemenea, somonul la conservă (din nou, de preferat sălbatic și din Alaska) - și reprezintă un mod accesibil de a introduce acest aliment sănătos în dieta dumneavoastră.
Pește la aburi minimalist (2 porții)
Folosiți două fileuri de somon, cod sau orice alt pește cu carne albă sau o bucată mare de halibut. Preparați la aburi timp de 4 - 8 minute sau până când peștele este gata (până la 12 minute pentru bucata mare de halibut) fără să puneți nimic deasupra. Scoateți peștele pe o farfurie încălzită și stropiți cu 2 linguri de ulei de măsline extravirgin și sucul unei jumătăți de lămâie. Presărați sare grunjoasă și savurați.
Somon pe pat de legume (4 porții)
Tăiați morcovi, tulpini de țelină și o ceapă roșie în bucăți mici. Amestecați legumele, asezonați cu puțină sare și piper proaspăt măcinat și puneți un strat din acest amestec de legume într-un aparat de gătit cu aburi. Începeți să preparați legumele la aburi. Îndepărtați pielea și toate oasele somonului. Presărați sare și piper pe fileuri, pe ambele părți și așezați peștele pe legumele care fierb la aburi. Puteți să presărați coajă de lămâie rasă, dar doar dacă aveți lămâi care nu sunt tratate chimic. În aproximativ zece minute, somonul ar trebui să fie gata. Consumați cu cartofi copți cu câteva frunze de cimbru.
Pește la aburi cu ierburi și lămâie (1 porție)
Dacă peștele este pregătit în pungă (învelit în folie), nu se va usca și toate aromele vor fi păstrate. Preîncălziți mai întâi cuptorul la 180 de grade și tăiați o bucată de hârtie de copt. Așezați un file de pește slab, cu carne albă (lutjanidae, păstrăv, lavrac, cod, halibut, limbă de mare, calcan sau barramundi sălbatic) în centru și așezați deasupra o felie de lămâie, o lingură de ulei de cocos sau unt organic, o mână mică de coriandru verde sau mărar, o lingură de zahăr de cocos și un vârf de sare. Reuniți capetele hârtiei și îndoiți de mai multe ori pentru siguranță, apoi strângeți capetele pliate sub pește. Preparați timp de 25 de minute și consumați în propriul sos.
Păstrăv în stil thailandez (2 porții)
Puneți două fileuri de păstrăv de 140 g unul lângă altul pe un pătrat mare de folie de aluminiu. Puneți ca garnitură un cățel de usturoi tocat, o bucată mică de ghimber curățat și feliat, un ardei iute fără semințe tocat fin și coaja rasă de la o lămâie lime. Stoarceți sucul lămâii lime peste pește și apoi așezați frunzele unei verze mici chinezești (Pak choy), tăiați în bucățele și asezonați cu două linguri de sos de soia dietetic. Împăturiți folia de aluminiu pentru a rezulta un pachet. Lăsați ceva spațiu în partea de sus pentru aburi. Preparați în aparatul de gătit cu aburi timp de 15 minute. Dacă nu aveți un aparat de gătit cu aburi, puneți pachetul pe o farfurie pe care așezați-o pe fundul unei tigăi umplute cu apă care fierbe și acoperiți tigaia cu un capac. Consumați cu orez Jasmine și presărați semințe de susan ușor prăjite.
Pește cu varză (4 porții)
Împăturiți patru porții de 150 g de pește cu carne albă și presărați doi ardei iuți tocați și trei lingurițe de ghimber proaspăt ras. Tăiați 600 g de varză în fâșii subțiri și fierbeți-le la aburi timp de 5 minute. Apoi așezați fileurile peste varză și gătiți timp de încă 5 minute. Între timp, încălziți într-o tigaie 4 lingurițe de ulei de măsline și 2 lingurițe de ulei de susan, adăugați 4 căței de usturoi tăiat felii subțiri și prăjit. Așezați peștele și varza pe o farfurie caldă, asezonați fiecare bucată de pește cu o linguriță de sos de soia dietetic și puțin usturoi cu ulei.
Înapoi la toate articolele