Quinoa este o proteină completă, o alternativă fantastică pentru grâu, și foarte ușor de pregătit. Cu siguranță merită să fie inclusă în dieta ta .
Crescută mai întâi în America de Sud (Peru, Chile și Bolivia), quinoa a fost cultivată acum peste 5.000 de ani și a fost un aliment important în dieta incașilor și descendenților acestora.
Din punct de vedere botanic, quinoa este clasificată ca o pseudo-cereală și este utilizată în același fel ca cerealele și boabele cu un profil nutrițional similar. Semințele de pseudo-cereale pot fi măcinate și măcinate în făină la fel ca alte boabe și cereale. Cu toate acestea, din punct de vedere nutrițional, quinoa este considerată o cereală integrată deoarece consumăm întreaga sămânță, fără a îndepărta oricare dintre părțile sale. Deși există multe tipuri de quinoa, cele mai uzuale versiuni sunt alb, roșu și negru.
Quinoa este din natură fără gluten și printre cele mai puțin alergenice dintre toate boabele. Ca și hrișca, quinoa are un profil excelent de aminoacizi, deoarece conține toți cei nouă aminoacizi esențiali fiind o o sursă completă de proteine vegetale. Are un raport ridicat de proteine față de carbohidrați în comparație cu alte produse din cereale și este o alegere excelentă pentru vegani și vegetarieni care doresc să includă proteine în dieta lor. Quinoa este un carbohidrat care se digeră lent, ceea ce o face o opțiune bună pentru o dietă cu indice glicemic mic. Quinoa are un conținut relativ mare de antioxidanți în comparație cu alte boabe.
O ceașcă de quinoa gătit (185 grame) conține: 8 grame de proteine, 5 grame de fibre, magneziu, mangan, folat, fosfor, cupru, fier, zinc, potasiu, vitaminele B-1, B-2 și B-6, urme de vitamina E, B3 și calciu.
Semințele de quinoa fierte devin pufoase și cremoase, dar mențin o ușoară criză. Quinoa are o aromă delicată, subtilă de nuci, și este potrivită pentru micul dejun cao cereală, pentru prânz ca o garnitură sau la cină sub formă de salată.
Quinoa are un înveliș natural amar, denumit saponin, care acționează ca un insecticid.
Clătiți temeinic semințele de quinoa înainte de gătire (puneți semințe de quinoa într-o sită și turnați apă rece peste ele) pentru a elimina gustul amar. După ce ați clătit quinoa, acesta poate fi gătită similar ca și orezul. Este gata de mâncare în doar 15 minute. În timpul gătitului se va extinde de mai multe ori față de dimensiunea originală.
Încercați aceste rețete sănătoase și ușor de preparat:
1) Salată de Quinoa, linte și capră (4 porții)
200 g quinoa
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă
2 linguri de tarhon, tocate
400 g linte puy sau verde
¼ castravete, ușor decojit și tăiat în cubulețe
100 g brânză de capră proaspătă, sfărâmată
10 hrean tăiat mărunt
Pulă și suc de la o portocală
1 lingură de oțet roșu sau alb
Gătiți quinoa timp de 15 minute până când se înmoaie apoi scurgeți bine și se lasă doparte până se răcește. Încălziți uleiul într-o tigaie mică apoi gătiți ceapa timp de câteva minute până când se înmoaie. Se adaugă tarhonul, se amestecă bine și se scoate de pe foc.
Se amestecă ceapa și tarhonul în quinoa împreună cu lintea fiartă și strecurată, castraveți, brânză Feta, hrean, orez, suc de portocale și oțet. Amestecați bine și răciți înainte de servire.
2) Salata quinoa de ton picant (4 porții)
1 ceapă, tăiată
350g ardei roșu, feliat
1 lingură de ulei de măsline
1 ardei iute, tocat fin
250g quinoa pregătită de gătit
350g roșii cherry, tăiate în două
o mână de măsline negre, tocate
225g ton la borcan în ulei de măsline
Se prăjește ceapa și ardeii din ulei până când se înmoaie. Adăugați ardeiul iute și răciți ușor. Se amestecă quinoa, ceapă, piper, roșii cherry, măsline și ton împreună. Împărțiți între patru farfurii, turnați peste o lingură de ulei din borcanul de ton și serviți.
3) Salata de spanac, căpșuni, quinoa (2 portii)
6 căni de baby spanac
2 căni de căpșuni, înjumătățite
1 avocado curățat, tăiat cuburi
1 cană quinoa gătită
1/4 cană de nucă
1/4 cană de brânză proaspătă albă
Pentru dressingul balsamic
1/4 cești de ulei de măsline
1/4 oțet balsamic
2 lingurițe de zahăr
Pentru a face dressoingul, amestecați împreună ulei de măsline, oțet balsamic și zahăr într-un bol mic; pus deoparte. Puneți spanacul intr-un castron mare; acoperiți cu căpșuni, avocado, quinoa, nuci și brânză proaspetă. Se toarnă dressingul deasupra salatei și se aruncă ușor pentru a se combina.
4) Salata Quinoa cu brânză Feta la gratar (4 porții)
200 g quinoa
500 g branza Feta
cimbru proaspăt (de preferat proaspăt, dar se poate folosi și uscat)
coaja de la o lămâie bio
1 lingură de ulei de măsline
300 g roșii, tăiate cuburi
2 tulpini de țelină fără frunze, tăiate în bucăți mici
2 mâini mari de rucola
Pentru dressing:
60 ml suc de lămâie
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de miere
Gătiți quinoa timp de 10 minute, apoi îndepărtați de pe flacără și lăsați să se înmoaie încă 5 minute, acoperit. Se scurge, se spală cu apă rece și se lasă să se răcească. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Puneți felii subțiri de brânză Feta pe o tavă cu hârtie de copt, presărați cu cimbru, coaja de lămâie și ulei de măsline. Coaceți timp de 5 minute sau mai mult până când feliile Feta devin aurii. Pregătiți dressingul într-un castron mare. Adăugați roșiile, rucola, țelina și quinoa în castronul cu dressing și agitați bine. Serviți salata pe 4 farfurii și decorați partea superioară cu brânza caldă Feta.
5) Salata Quinoa cu fenicul si roșii uscate (4 porții)
200 g quinoa
1 bulb de fenicul mijlociu, fără miez, tăiat în felii subțiri
10 roșii uscate în ulei, tăiate în bucăți mici
3 cepe de primăvară, felii
2 căni de fasole neagră (puteți utiliza fasole sau năut la conservă)
sucul de la jumătate de lămâie
pătrunjel și coriandru proaspete
Gatiti quinoa si apoi clatiti cu apa rece. Se încălzește uleiul de măsline extra virgin într-o tigaie, se adaugă ceapa de primăvară și fenicul și se lasă să se înmoaie. Odată ce feniculul și ceapa sunt moi, adăugați roșii uscate și două linguri de ulei. Se amestecă quinoa fiert cu legume; se toarnă peste sucul de lămâie și se servește cu puțină sare și o porție generoasă de mirodenii proaspete. Serviți cu o felie de lămâie.