Cu siguranță că una dintre cele mai bizare legume este romanesco. Prima mențiune a acestei salate pare să fie încă din secolul XVI, în nordul Italiei. Numele său inițial, Broccolo Romanesco, este înșelător. Seamănă cu conopida, uneori fiind denumită conopida romană sau Romanesco broccoli. Culoarea sa verde amintește într-adevăr de broccoli. În ceea ce privește aspectul, este foarte diferită și neobișnuită – inflorescența sa cărnoasă are meristeme cu o formă fractală tipică. Toate cele trei – broccoli, conopida și Romanesco – au fost cultivate dintr-una și aceeași plantă – varza. La fel și în cazul altor legume populare, precum guliile, varza murată sau varza kale. Datorită aspectului său interesant, decorativ și culorii proaspete, verde-galben, ce amintește de Chartreuse, romanesca este o mâncare ideală care vă va face să ieșiți în evidență. Grație consistenței mai ferme, se potrivește excelent în piureuri savuroase sau în mâncărurile gratinate. Puțin știu însă că este foarte bună și în salatele din legume.
100 de grame de romanesco oferă doza zilnică recomandată de vitamina C care crește imunitatea și reprezintă o barieră adecvată împotriva răcelilor. O altă substanță benefică este acidul folic ce ajută la formarea celulelor sanguine. Conține în plus fibre, acizi grași omega 3, antioxidanți, potasiu și multe alte substanțe. Romanesco este o legumă ușor de digerat, cu puține calorii și, de aceea, este ideală pentru salate în cazul celor care țin cură de slăbit. Prepararea la rece a romanesco nu este răspândită, de aceea vă oferim trei recomandări netradiționale și rețete de salată în care este folosită romanesco care vă vor îmbunătăți meniul și vă vor oferi o energie sănătoasă.
Salată de romanesco și fasole
Rupeți mănunchiurile de romanesco în bucăți mai mici și gătiți la abur „al dente” (ușor ferme la mestecat). Veți avea nevoie de 8-10 minute, în funcție de mărimea bucăților de romanesco. Atunci când ați terminat, puneți legumele într-un castron cu gheață pentru a păstra culoarea verde proaspătă. Apoi pregătiți dressingul: amestecați împreună oțet, coajă și suc de portocală, capere, ulei de măsline, sare și piper.
Apoi scurgeți și uscați fasole albă, adăugați romanesco răcită și pătrunjel tocat mărunt. Amestecați cu dressing și mâncați, de exemplu, cu foccacia.
Pentru patru porții:
O mână de frunze de pătrunjel tocate mărunt
1 cutie de fasole albă, scursă șu uscată
2 mănunchiuri de romanesco
Dressing
1 lingură de oțet alb și 5 linguri de ulei de măsline
2 lingurițe de coajă de portocală și 1 lingură de suc de portocală
2 linguri de capere tăiate mărunt
un vârf mai mare de sare și un vârf de piper
Salată de orez fără gluten și romanesco
Tăiați romanesco în bucăți mici, ardeiul gras în cuburi și puneți-le într-un castron. Adăugați usturoi zdrobit, suc de lămâie și turnați o cantitate mai mare de ulei. Amestecați și lăsați la marinat cel puțin o oră. Clătiți orezul și dați-l într-un clocot. Reduceți puterea ochiului și gătiți timp de aproximativ 30 de minute. Odată gătit, turnați într-un castron mai mare și lăsați să se răcească bine. În castronul cu orez puneți roșii tăiate, legumele marinate, oregano mărunțit, adăugați piper și puțină sare. Amestecați bine și puteți să mâncați.
Pentru patru porții
1 romanesco mai mică
200 de grame de orez în trei culori (orez sălbatic)
1 ardei gras galben mai mic
o mână de roșii cherry
2 căței de usturoi
Dressing
½ de lămâie
ulei de măsline
sare de mare, piper negru proaspăt râșnit
puțin oregano proaspăt
Salată de romanesco marinată
Turnați apă într-o oală cu fundul gros și fierbeți. Între timp, curățați romanesco și tăiați centrul pentru ca mănunchiurile să se desprindă. Imediat ce apa fierbe, adăugați sare, scufundați mănunchiurile de romanesco și gătiți până când aceasta este moale - vârful cuțitului intră ușor în ea. Prăjiți în tigaie o linguriță de chimion și , după ce semințele încep să sară, puneți-le într-un castron și lăsați-le să se răcească.
Într-un borcan mai mic, amestecați miere, ulei, suc de lămâie și un vârf de sare, în proporție de 1:2:1, închideți capacul și amestecați bine până când rezultă un piure.
După ce romanesco fierbe al-dente, scoateți-o cu grijă, este fragilă atunci când este gătită, și lăsați-o să se răcească. Apoi puneți câte un mănunchi de romanesco răcit pe o farfurie, turnați piureul din miere și lămâie și presărați chimion prăjit și pătrunjel tocat.
Pentru patru porții
Romanesco proaspăt
1 linguriță de chimion
Frunze de pătrunjel
Dressing
2 lingurițe de miere
4 lingurițe de ulei de măsline
1 linguriță de suc de lămâie
un vârf de sare